Skandinaavinen koti

Raikas skandinaavinen koti

Teksti ja kuvat Talosanomat / Jenni Moilanen

Uudenkarhea koti on moderni, valoisa ja ilmava. Tämän kodin asukkaat ovat enemmän kuin tyytyväisiä valintaansa, uuteen paritalokotiin kaupungin tuntumassa. Pariskunnan kodin rakentajaksi valikoitui perheyritys, Rakennusliike Markku Haataja Oy – Kotisi Tekijä, joiden toimesta hyvälle alueelle oli rakentumassa useampi paritalokoti.

ASUKKAAT Mies 24v, Nainen 26v

– Emme tunteneet tätä rakennusliikettä aiemmin, mutta heti alkuun tuli tunne, että tämä porukka rakentaa koteja ihmisille, eikä pelkästään asuntoja markkinoille, pariskunta kertoo.

-Hyppäsimme taloprojektiin mukaan, kun talo oli rakennusvaiheessa. Projekti oli kuitenkin vielä niin kesken, että pääsimme hyvin näkemään, mitä talon seinät olivat sisäänsä syöneet. Myös kestävät ja laadukkaat materiaalit vakuuttivat meidät. Maalämpö ja ilmanvaihto lämmöntalteenotolla ovat edullisia, ekologisia ja arvoihimme sopivia ratkaisuja! Sisustusmateriaalivalinnat teimme kokonaan itse pääosin rakennusliikkeen yhteistyökumppaneiden valikoimista.

Rakennusliike rakensi paritalon avaimet käteen periaatteella, joten tarkka hinta oli pariskunnalla tiedossa jo kodin ostovaiheessa.

-Lähinnä meitä tässä projektissa yllätti helppous. Monesti pelotellaan kaikilla mahdollisilla asioilla, mitkä voisivat mennä pieleen. Me emme kohdanneet mitään ongelmia. Tieto kulki kaiken aikaa sujuvasti, muutoksiin suhtauduttiin joustavasti ja toiveemme otettiin hyvin huomioon, pariskunta kertoilee.

Pohjaratkaisuun asukkaat ovat myös tyytyväisiä. Porrastettu alakerta tuo vaihtelevuutta ja olohuoneen huonekorkeus lisää avaruuden tuntua. Koti on maalattu kauttaaltaan valkoiseksi lukuun ottamatta olohuoneen ja ruokailutilan pitkää seinää, jolle valittiin hennonharmaa sävy tuomaan kontrastia.

-Meillä on molemmilla haastava työ, joten vastapainoksi kotimme on rauhoittumisen paikka. Tyylimme on skandinaavinen ja klassinen, turhaa tavaraa ei ole, vaan haluamme pitää kodin ilmavana ja selkeänä. Kontrastia sisustukseen tuovat pienet mustat yksityiskohdat, kuvioiltaan voimakas intialaistyylinen plyysimatto, sekä kauden leikkokukat.

-Olemme vähitellen koonneet kotiimme laadukkaita ja aikaa kestäviä huonekaluja pariskunta kertoo. Eamesin DSW tuolit ovat ajattomat ja uusin hankinta, Kruunukalusteelta mittatilaustyönä tilattu sohva linjoiltaan klassinen.

Rakennusliike tarjosi laadukkaita vaihtoehtoja sisustamiseen. Lattiaksi valikoitui valkolakattu tammiparketti ja keittiöön HTH-keittiöiden kalusteet. Valkoiset korkeakiiltoiset yläkaapit keventävät keittiön tunnelmaa.

Tunnelmallinen kylpyhuone saatiin mustan katon ja saunan avullaPariskunnan vinkit tuleville rakentajille kuuluvat seuraavasti:

1. Vertaile

2. Tutustu huolella rakennuttajaan.

3. Kysy, tyhmiä kysymyksiä ei olekaan.

4. Luota!

Runkorakenne: 1. kerroksen ja kantavien väliseinien osalta betoni, muuten puurunko
Perustukset: Paikalla valettu
Ulkoseinämaalit: Vaaleankeltainen, 513X
Vesikattorakenteet: Tiilikate
Lämmitysjärjestelmä: Maalämpö
Sisustuksen suunnittelu: Perhe itse
Lattiat: Valkolakattu tammiparketti
Kalusteet: Keittiön ja kodinhoitohuoneen, sekä kylpyhuoneiden kiintokalusteet HTH-keittiöt
Seinien pintamateriaalit: Maalatut seinät maalarinvalkoinen ja harmaa (Teknos NCS S 1502-Y 50R) Makuuhuoneen tapetti, View Metallic 1351